Bewegen is goed voor je lichaam, maar nog beter voor je brein.

De invloed van lichaamsbeweging op de gezondheid van de hersenen is groter dan je je kunt voorstellen.

Waar zijn onze hersenen voor?

Het primaire doel van hersenen is bewegingen aan te sturen. Als je kijkt naar de evolutie van dieren, zie je voorbeelden van dieren die hun hersenen geheel of gedeeltelijk hebben verloren, omdat hun mobiliteit afnam.

Het meest treffende voorbeeld hiervan is de zeeschede. In het begin van zijn leven gebruikt een zeeschede zijn hersenen en het centrale zenuwstelsel om door de zee te bewegen op zoek naar een goede rots om zich aan vast te hechten. Als dat eenmaal het geval is, hoeft hij dus niet meer te bewegen, en verteert hij zijn eigen hersenen en zenuwstelsel.

Een ander tastbaarder voorbeeld is de Koala. Koala’s blijven in leven door het eten van de bladeren van eucalyptusbomen. Omdat ze alleen eucalyptus eten, hoeven ze niet veel te bewegen als ze eenmaal een geschikte boom hebben gevonden. Omdat bewegen onnodig is, hebben de hersenen van de koala niet veel werk te verzetten. Interessant genoeg hadden de voorouders van de hedendaagse koala’s een veel gevarieerder voedingspatroon, moesten meer bewegen en hadden inderdaad meer hersenen.

 

Oefening stimuleert de hersenen om sneller te leren.

Een meta-analyse* van willekeurig gecontroleerde studies naar de relatie tussen aërobe oefening en neuro-cognitieve prestaties toonde aan dat aërobe oefening wordt geassocieerd met “verbeteringen in aandacht en verwerkingssnelheid, uitvoerende functie en geheugen”.
Zo hoe duidelijk is dat?

 

De ‘what I’ve learned’ video

[/fusion_youtube]

*Een meta-analyse is een onderzoek waarbij de resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken samen worden genomen om een preciezere uitspraak te doen over een bepaald fenomeen of theorie.